Vad filmen handlar om
"Motivera din häst! Positiv och naturlig inlärning" är titeln på videon. Och det är också det videon handlar om. Träningen är baserad på naturlig kommunikation med hästar. Vi använder oss av kroppsspråk för att tala om för hästen vad det är vi önskar att den skall göra, och eftersom detta är naturligt för hästen kommer den snabbt att förstå vad det är vi ber den om. Videon visar hur man kommunicerar med hästar på ett naturligt sätt, och hur man kan få hästarna inte bara att förstå vad vi önskar, utan också att vilja göra det.

Den här träningen kräver inte att man är någon slags ”hästviskare”, eller att man har en speciell "talang". Det som krävs är ett öppet sinne, en vilja att lära, och en vilja att ta den tid som krävs. Kanske mest av allt är nyckeln till framgång en äkta kärlek till hästar.

Vi använder oss av matbelöning * i videon, och detta fungerar bra när det blir gjort på ett riktigt sätt. Detta blir också förklarat i videon. Det är emellertid inte nödvändigt att använda mat som belöning för att uppnå resultaten som de du ser i videon, det viktigaste är att du finner ett sätt som talar om för hästen att den gör det riktiga i det ögonblicket den gör det. Och kanske först och främst:

Låt det aldrig vara någon tvivel för hästen om att du verkligen tycker om den. Att du verkligen uppskattar allt den gör för dig. Att du tycker om den ovillkorligt, till och med när den gör fel!

I videon visar vi olika hästar på olika utbildningsnivå. Ni kommer att få se när vi lär Bargain, ett treårigt sto, att fatta galopp på röstkommando, sedan också när detta blir överfört till ridning. Videon visar vad som verkligen händer. Detta är inte hästar som redan kan uppgifterna, du kommer att se själva inlärningen. Du kommer också att få se Princess, ett annat treårigt sto som inte har lastats förut. Jag förbereder henne för lastning i trailern, och när hästen är klar för det ser du henne gå in och ut ur trailern. En annan häst i videon är Spanky, en 5 årig fullblodsvalack som tränas att galoppera lös på en mycket liten volt.
Poängen är emellertid inte vilka saker vi lär hästarna i videon. Det är kommunikationen och metoden som vi använder, och det är precis samma metod., eller filosofi, antingen det är galoppfattning, liten volt eller lastning!

Denna video visar hur du får en god relation till din häst. Grunden är att du själv lär dig använda hästens språk och signaler för att förstå hästen och också själv göra dig förstådd.

För att lära hästarna nya saker använder Ellen ett belöningssystem, och sättet hon gör det på får hästarna mycket uppmärksamma och motiverade att lära. Problem som att hästen inte kan fångas i hagen, inte kan stannas eller lastas försvinner vanligtvis av sig själv.

Videon riktar sig till alla slags hästar och hästmänniskor, oavsett om du tränar dressyr, hoppning, körning, western eller rider skogspromenader. Genom att etablera ett gott förhållande till din häst kan du få den att göra allt vad du vill, dessutom med en positiv inställning!

Her kan du se noen klipp fra filmen

Bloopers :)