Att träna hästar på långa tyglar har många fördelar.

* Det är lätt att komma igång. De flesta klarar att lära hästen det grundläggande inom loppet av några få lektioner.

* Man kan göra det här med alla slags hästar. Det ger därmed goda möjligheter att träna hästar, som till exempel små ponnyer, för att förbereda dem för ridning.

* Man gör hästen starkare och mjukare samt lär dem att gå i rätt form utan att man belastar dem med vikt på ryggen. Man kan använda denna träningsform för att träna hästar som har problem med ryggen, eller som av andra orsaker inte klarar ryttarens belastning. Dräktiga hästar, överviktiga hästar, tunna hästar, gamla och stela hästar eller unga hästar; alla som mår gott av att röra på sig, men som inte kan ridas, kan bli hjälpta av denna träningsform.

* Utbildningsmöjligheterna är näst intill oändliga, då man kan utbilda hästen ända upp till den högre skolan i dressyr. Alla rörelser och övningar man tränar hästen till i ridningen (kanske med undantag av fartträning, då man trots allt ska gå bredvid hästen!), kan man lära hästen på långa tyglar. Fördelen med att göra det på långa tyglar först, är att hästarna har mycket lättare för att göra de svåra rörelserna, om de får möjlighet att i början göra dem utan att samtidigt bära ryttare. När de har lärt sig hur de ska göra rörelsen utan ryttare, blir det sedan mycket lättare för dem att utföra det med en ryttare på ryggen.

* Unga hästar som ska ridas in lär sig att gå i rätt form innan de behöver bära vikt. Detta minskar avsevärt möjligheterna för belastningsskador. Dessutom lär de sig många av de hjälper och signaler som så småningom ska användas i ridningen. Inridning av hästar som först blir tränade på långa tyglar, i jämförelse med hästar som inte har blivit förberedda på detta sätt, är till stor fördel för alla parter.

* För hästar som inte har några problem, kan detta bli ett trevligt arbetssätt som omväxling. De flesta hästar kan behöva bli tränade att gå i bättre form, bli starkare och svara lättare på signaler och hjälper.

* Ryttare som tränar på långa tyglar får en mycket bättre förståelse för tygelhjälperna, något hästen senare kommer att uppskatta under ridningen.

* Det är bara att sätta igång! Allt man behöver är ett träns eller en vanlig grimma, ett par långa tyglar (som man kan göra själv av ett långt rep), ett spö (eller en pinne…) och lite godisbitar (som hästarna uppskattar att få när de har varit duktiga) och så behöver man förstås en häst (annars ser det väldigt fånigt ut när man håller på).

* Hästar älskar detta! Och de allra flesta människor också, trots att man riskerar att få motion och komma i bättre form…

Och så får man givetvis inte glömma:

Att träna hästar på långa tyglar är roligt!

Här kan du se några utdrag ur filmen
I Skandinavien är det inte så många som tränar sina hästar på långa tyglar. Den här träningsformen är mest känd från den Spanska Ridskolan i Wien. I första ögonkastet ser det ut som tömkörning, bortsett från att man går vid hästens höft istället för bakom den och att man inte använder tömkörningsgjord.

Filmen visar hur man lägger upp träningen från den allra första lektionen och hur man går vidare. Man får se inlärningen av alla de grundläggande övningarna och här visas också vanliga fel som kan uppstå och hur man ska göra för att korrigera dem.

I filmen får du se hästar på alla nivåer. Från det 2 år unga stoet, som visar övningar man kan göra för att förbereda hästen, till den 20 år gamla hingsten som visar "skolor över mark" - den högre skolan i dressyr - som till exempel capriol och levad.

Extrafilm!
Med filmerna som säljs i Skandinavien följer en extrafilm. Filmen består mestadels av oredigerade upptagningar från några lektioner med Ellen. Upptagningarna gjordes på Saxhögens Ridskola i Sollebrunn, utanför Göteborg, där Ellen håller lektioner med jämna mellanrum.

Filmen finns med för att visa hästar och människor som håller på att lära sig några av övningarna som visas i filmen "Långa tyglar". Undervisningen sker på svenska (ja, "svorsk" kan man kanske kalla det då man tydligt hör att Ellen är från Norge).

Filmen visar två ekipage som blir instruerade under två dagar.

Först ut är Birgitta Johansson och Miramis. Denna häst är en halvblodshäst på 11 år. Han har en lite omusklad rygg och långa tyglar är ett lysande sätt att få honom både bättre i ryggen och en bättre ridhäst. Miramis har inte hållit på med långa tyglar så länge. I filmen tränas han i förvänd öppna och trav.

Därefter får vi se Malin Olsson och Queen. Queen är ett 5 år gammalt Svenskt halvblods sto. Hon är i full gång med inridningen och de tränar på långa tyglar som en del av hennes utbildning. Queen har tränats på långa tyglar ett bra tag, så under hennes lektioner får hon lära sig öppna och sluta.