Forumdiskusjon;
Eliza forklarer oppgaven de fikk på filmen

Filmklipp fra treningsleiren; Eliza og Caracola

Ellen skrev:
Deltagerne byttet på å filme hverandre så vi har nå massevis av filmklipp. Disse er først og fremst for at de skal ha dem å se på hjemme, men vi har også snakket om å bruke noen av dem som forklaring på forskjellige ting her i dette forumet. Jeg kommer til å legge ut noen av klippene og så får de selv forklare hva de gjør i dem. Jeg tenkte at dette ville være til nytte for folk som leser her og ikke minst til nytte for dem som skal forklare hva de gjør. Særlig klippene hvor vi jobber med kroppsspråk; dette er ikke bare-bare å forklare!

Først ute blir Eliza og Caracola: (jeg har lagt på musikk og tatt bort praten fordi forklaringene som blir gitt ellers kommer for mye ut av sammenhengen)

Hege skrev:
Torina og Caracola
Må fortelle en ting til: Vi avvente Torina fra Caracola mens vi var der. Caracola er adoptivmoren til Torina, da Torinas mor døde under fødselen, og hun produserte melk og tok seg av føllet som sitt eget (og gjorde visst en mye bedre jobb enn den biologiske moren ville ha gjort!).

Caracola fikk gå sammen med Tindra, så hun hadde selskap, og fikk jobbet mye kroppsspråk etc så hun fikk annet å tenke på. Torina ble sammen satt på et annet beite langt vekke (vel... ca 5 minutter å gå...) sammen med storesøster Destinada, og vi jobbet med dem også hver dag. (Selvsagt i kortere intervaller.) Destinada er skikkelig flink og passer godt på lillesøsteren sin!

Det gikk overraskende smertefritt, Torina vrinsket litt til å begynne med, men var lett å avlede med litt lek og kos. Caracola hadde nok litt melkespreng, men taklet det utrolig bra. Etter at Tindra dro hjem er jo Hubert der, så hun har en kjekk herremann å forføre. Da blir det mindre tid til å tenke på bebisser (bortsett fra å planlegge å lage nye med Hubert, kanskje?)

Guro S skrev:
Er usikker på om jeg tar det med biljard kule forklaringen for konkret så spørsmålet er: Vil indirekte trykk fungere på et åpent jorde (steder der det ikke er vegger) (Tror selv svaret er ja) Men i såfall, hva er det som skjer ved indirektetrykk? Jeg sitter her og skjønner at jeg ikke skjønner dette helt..... Mvh Guro S

Eliza mAro skrev:
Guro, svar på spørsmål.
Nå skal jeg av alle ting prøve meg på et svar, så får heller sensor-dragen rette meg
Indirekte linjer, vil virke også uten vegg...slik jeg opplever det. Det er ikke veggen i seg selv som påvirker hesten, men det at trykket kommer på utsiden av hesten.
Hvorfor det påvirker hesten, er forde den er skrudd sammen anderledes enn oss. Det viktigste er øynene som sitter langt ut på hver sin side av hodet.
Det gjør dens oppfattelse av trykk og bevegelse anderledes enn oss.

Glemte å skrive i eksamens oppgaven: det er selvsagt viktig at man har hestens oppmerksomhet for å kunne prate skikkelig sammen!

Vibeke og Tindra skrev:
Eliza`s forklaring til filmen
Flott innlegg!! . Du er så utrolig flink, gleeeder meg til jeg kommer dit jeg også (om xx år ).
Lena Wall skrev:
Eliza!
Du är min nya idol!

Vilken strålande förklaring!!
Jag vill också prova detta!!
Lena
ps. Vilken sorts champagne? Gula änkan...?

Eliza mAro skrev:
Min forklaring til filmen, eksamensbesvarelse...?! +pussetips!
Dette blir nesten som en eksamens besvarelse dette her Ellen *nervøs* hehe...

Kroppsspråk treningene, også dette klippet:
Hesten forteller oss en hel masse greier når vi er sammen, vår jobb er å forstå hva den sier og å bruke det
i vår daglige håndtering av hesten. For å få til kroppsspråk er det viktig at hesten har PLASS, den skal hele tiden ha mulighet til å
forlate meg om den føler seg utilpass.
For at hesten skal kunne kommunisere med mennesket, må den føle seg trygg.
Derav den store ridebanen.
Noen tror man må ha en liten rundpenn ell. men sannheten er at man kan styre hesten fra laaang avstand. Om man vet hvordan den
prater med oss, og om vi vet hvordan vi skal svare tilbake. Vansklig, ja absolutt! Men gud så gøy når man forstår hverandre.

Når man kroppsspråk prater med hesten, så kan man bruke direkte trykk eller trykk via indirekte linjer (jaha denne skal jeg forklare
).
Begge deler kan gjøres på "milevis" av avstand.
*Direkte trykk: det skjønner de fleste hva er? Det er trykk direkte mot hesten. Feks trykk mot hodet...hesten flytter hodet fra meg, trykk mot bakpart...hesten tar bakpart vekk og frempart kommer inn.
*Indirekte trykk: er trykk som legges på utsiden av heste, men som "slår tilbake" til hesten, og som den oppfatter som trykk.
Tenk dere et biljardbord
(nei jeg kan ikke spille biljard), man har en kule som man skal flytte og for å gjøre dette har man en annen kule man bruker som hjelpekule. Av og til må man feks slå hjelpekulen i veggen slik at den treffer flyttekulen i den vinkelen som skal til for at den flytter seg i ønsket retning. Akkurat dette er hva vi kan gjøre med hesten ved hjelp av indirekte linjer/trykk.
Hesten har øyne på begge sider av sitt hode, slik at trykk som man legger på motsattside av hesten, vil den oppfatte som trykk.
Før jeg skal prøve å forklare megselv, så skal jeg prøve meg på et eksempl.
1. Hesten går rolig langssporet, mens treneren står på midten. Man ønsker å få denne hesten til å forandre retning på en hyggelig og rolig måte for hesten.
Man kan enten a) legge serkt press (altså ikke fysisk, mennesket står på midten) på hestens hode, mest sannsynlig vil den da stoppe og flytte seg i motsatt retning. Dette oppleves dog som ubehaglig for hesten, trykk rett på er ubehagelig og veggen gjør det dobbelt ubehagelig.
Hadde man vært upresis her, så er det også mye mulig hesten hadde følt seg trengt og ville gått/løpt igjennom presset.
b) om man isteden snur seg i en liten volte vekk fra hesten for så å legge press på veggen et stykke foran hesten som igjen ville gitt hesten et indirekte trykk på motsatt side, så ville hesten snudd seg rolig med frempart innover.

Så over til meg selv, og filmklippet til Ellen.
Jeg skal klare å komme med en "jalla" forklaring
lettere for å forklare, vanskligere for dere å skjønne, da dere ikke alltid (heller skjeldent) ser hva jeg gjør.
Som den dressurtanten jeg er ehhhh...så fikk jeg kvelden i forveien forklaring på hva volte tilbake var. Dette måtte selvsagt prøves ut i kroppsspråk leksjonen (filmen over).
For alle som er på mitt nivå
.....(hallo finnes dere?)
Her kommer forklaring først på hva volte tilbake er.
Hesten går langs sporet og kommer til hjørnet, her skal den ta en volte, men når den er på vei i volten, ca halvveis, så skal hesten snus slik at den igjen havner på sporet men i motsatt retning.

Slik gjør jeg det:
1stk løs hest som sendes ut slik at hun går på sporet. 1stk meg som er på motsatt side av ridehuset.
Hesten kommer til hørnet, her går jeg litt til siden og passer på at ikke min kropp låser henne i hjørnet, men lar henne komme igjennom.
Når hun akkurat har begynt på hjørene-volten, så rolig bytter jeg retning ved å først gå mot hesten og deretter fra hesten i en større volte en det hesten er på. Dette betyr ikke at jeg fysisk trenger å gå i en større volte, men at mitt trykk kommer på utsiden av hesten når jeg kommer ut av min "snuvolte". Dette vil igjen gjøre slik at mitt press treffer bak hesten som igjen fører til at hesten flytter bakpart for mitt press fra utsiden av hesten fra der jeg befinner meg (tenk biljard)!! Når bakpart er flyttet så vil jo hesten snu retning. Nå må man legge trykket litt på hestens framdel og litt bak hesten for å få den ut på sporet, og holde gangarten igang. Pass på å ikke stenge hesten av foran med trykk der. Og vips man har en volte tilbake, gjort på 40-50?mtr avstand.
For meg var utfordringen å holde meg vekk fra veggen, da den vil hindre emg i å kunne flytte megselv effektivt slik at hesten ser!
Og selv følgelig å huske hvor presset skal, når det skal avsluttes, hvor presset ikke skal.....

Vanskelig og utfordrende, men halleluja for en opplevelse når man kommuniserer
Eliza mAro skrev:
Puhhh... innlegget over, må være mitt lengste innlegg ever
Pussetips, dette er gulltipset altså

Ta et stk rent pusseskinn, drypp på LITT champagne (ja du ser riktig) og gni inn hesten (den må selvsagt først børstes ren for jord,sand oll). Hesten vil bli skinnende super blank! Jeg lover, har prøvd
Ellen skrev:
For en flott forklaring, men jeg tipper at det kanskje blir noen etterspørsmål. Du står til eksamen (Caracola er sensor, så den saken var allerede avgjort)!
Jeg vil bare påpeke et par ting når det gjelder pusseskinnet.
1. Dypp det lett i vann og vri det opp så mye du klarer.
2. Åpne champagnen og hell en dråpe på kluten. Resten av champisen må du helle ut. Eventuelt i glass

3. Gni hesten på flekkene du ikke har klart å børste vekk... (dette tar til og med gule flekker og grønske!).
Det er veldig moro! (spesielt om du har helt champisen i glass først)
4. Det går faktisk fint med flekkene om man
bare bruker vann også, men selve jobben er ikke like morsom kanskje
5. Om hestene deres heretter går omkring og er skinnende rene vil dere få et tvilsomt rykte!

Marie og Bestas skrev:
Fantastisk å se på Eliza .. Imponerende
Og veldig fint forklart! *Klikk*
Dette må jeg lese flere ganger tror jeg

Marianne A skrev:
Jeg har ikke noe "spørsmål", meg jeg har en konklusjon !

1)Kroppspråk kan jeg IKKE !

2) Det må jeg lære meg

3) Det burde jeg kunnet før jeg anskaffet meg hest

Så jeg kommer sterkere tilbake


Og håper mange stiller spørmsål, slik at jeg kan lære mer:)

Kjempefin forklaring Eliza og til alle "filmstjernene"; Dere har åpenbart gjort en strålende jobb !

Tror jeg må planlegge og ha familieråd allerede nå, med tanke på neste års treningsleir, jeg har sterke tanker om å befinne meg på deltakerlisten der, bare så dere er advart Ellen og Gunnar


Mvh. Marianne
Ellen skrev:
Først; det jeg sier er ikke fasit; det er bare min oppfattelse av det hele.
Iindirekte linjer virker uten vegg, men ikke "biljardkulene". Fordi veggen faktisk påvirker hesten. Om hesten står inntil veggen og man legger press på den blir trykket oppfattet mye sterkere av hesten enn om den står på et åpent jorde, nettopp fordi veggen hindrer hesten fra å gå unna. Legger jeg press mot veggen i en vinkel som "slår tilbake mot hesten" få jeg "biljardeffekten", og dette går ikke uten veggen. Om vi bruker linjene som går på bevegelsesretning derimot, dvs, om vi går på en volte med en større radius enn hestens, slik at vi ender opp på "utsiden" av hesten, så fungerer det uten veggen. Dette vil fungere uten veggen også. Å forklare dette med ord er ikke så enkelt (derfor er det så fint med filmklipp), men om du fortsetter å spørre om ting du lurer på så svarer jeg/vi så godt vi kan.
Om vi prøver å gjøre dette med et annet menneske vil det fungere til en viss grad, vår oppfattelse av trykket og bevegelse tror jeg er ganske lik, men våre sanser er veldig forskjellige. Vi klarer ikke å se bakover. Med hesten kan vi derfor stå i mange flere posisjoner og påvirke hesten, rett og slett fordi den ser oss, men med folk må vi være ved siden eller foran. Likevel er vår evne til å se retninger og bevegelser ikke så ulik; vi kan begge se hvor noen er på vei, og det er nettopp dette som påvirker vår avgjørelse på hvor vi skal (som i sin tur påvirker hvor den andre begynner å gå osv). Ulikheten ligger i menneskers fysiske begrensninger med vårt synsfelt. Hestens synsbegrensninger går mer på dybdesynet, men det er ikke så viktig i denne sammenhengen.
Klikk for at hestens oppmerksomhet er alfa og omega. I tillegg kommer også hestens agenda

Ellen

Inga og Radina skrev:
Dette er kanskje et litt dumt spørsmål, men jeg vet ikke svaret så jeg er pent nødt til å spørre. Ville Eliza fått samme respons hvis det ikke var en av Ellens hester? Tenker på om samarbeidet fungerer så bra fordi hesten er vant til at mennesker
kan kommunisere. Vil hester som ikke er vant til at mennesker foretar seg så mye fornuftig med kroppsspråket "tro på" at det denne gangen er annerledes? Eller er det mange hester som er litt "døve" overfor mennesker? Eller er det sånn at alle hester responderer noenlunde likt (i denne typen setting) uansett tidligere erfaringer med mennesker i det øyeblikket noen kommuniserer på deres premisser? Dette ble visst mer enn ett spørsmål, men de handler i hvert fall om sånn ca det samme.

Må legge til at det var utrolig rørende, inspirerende og ikke minst utfordrende for de små grå å se på både denne og de andre filmene fra treningsleiren!


Mvh.
Inga

Eliza mAro skrev:
Takk for sensur Ellen, og Inga...
Takk Ellen
Inga, dette virker på alle hester, i mine tanker virker det nesten bedre jo mer "vill" hesten er. Dette har ingenting med at det er Ellens hester å gjøre. Ellen holder kroppsspråk kurs over store deler av landet, der kommer deltagere med div. hester. Anbefaler kurset på det sterkeste. Men mange hester lærer også å respondere på menneskespråk, som ikke er naturlig hestespråk men deres høflighet ovenfor oss mennesker som ofte er litt tunglærte...hehe... Så har noen hester en sterk agenda for å "overse" oss.....forde de ønsker å gjøre noe annet. (Ikke forde de ikke vil samarbeide, viktig forskjell)!

Vibeke og Tindra skrev:
Prøver meg forsiktig med å legge til litt til på svaret til Eliza
Prøver meg som sagt forsiktig her, og tar gjerne imot sensur jeg også Ellen. Har man en hest som har lært seg hva vi vil og ikke hva vi sier med kroppspråket vårt, alså om vi har korrigert en hest som i utganspunktet svarer riktig på signalene våre, uten at vi helt har vist hva vi har bedt om. Så vil jeg tro at vi kan få en hest som ikke gir samme respons som Ellens hester, i hvertfall ikke med en gang. Ikke fordi den ikke vil samarbeide, men fordi den har blitt korrigert tidligere for nettopp dette. Om man starter fra begynnelsen igjen, og bygger opp tillit og språk, vil jeg tro (hør på meg a...hahaha...et kurs hos Ellen og her tror jeg at jeg er den eksperten....haha) at man får akkurat samme respons som Ellens hester gir. Som sagt....her taes imot sensur

Inga og Radina skrev:
Eliza og Vibeke
Tusen takk for svar!
Eliza: Jeg skulle kanskje presisert mer tydelig at jeg ikke trodde det var bare Ellens hester man kunne gjøre dette med. Det jeg lurte på var om dette stort sett fungerer umiddelbart på hester (selvsagt, de kan jo hestespråk), med unntak av de som ikke "er vant til at mennesker foretar seg så mye fornuftig med kroppsspråket". Vibeke satte ord på det jeg glemte å presisere, altså det med hester som tidligere har blitt korrigert. Tenker da både på hester som bare aldri har opplevd at mennesket har kommunisert med deres språk, men også hester som blir fysisk straffet når de har prøvd å respondere på signalene våre. F.eks. hvis man stadig ber hesten komme nærmere med kroppsspråket uten å vite det, og hver gang klapper til hesten fordi man ikke vil at den skal komme nærmere når man ikke har bedt om det, vil den likevel fortsette å respondere på signalene? Er dette veldig individuelt fra hest til hest hvor lang tid det tar før den mister all tillit og "gir opp mennesker"? Hmm, nå roter jeg meg bort i andre spørsmål igjen. Men hvis en slik hest som har blitt straffet gjentatte ganger for å respondere med korrekt hestespråk på signalene våre (er det ikke mange sånne hester rundt omkring?) hadde vært med i denne videoen, mener du at videoen hadde sett omtrent lik ut? At hestene på en måte ville nullstilt seg og med en gang oppdaget at du snakket deres språk, og derfor ville de vært like følsomme og samarbeidsvillige? Huff, dette ble bare flere og flere spørsmål, men de handler egentlig om sånn ca det samme denne gangen også. Jeg kan bruke det siste spørsmålet fra den forrige posten min for å få alt jeg lurer på (i akkurat denne sammenhengen) inn i samme spørsmål: "Eller er det sånn at alle hester responderer noenlunde likt (i denne typen setting) uansett tidligere erfaringer med mennesker i det øyeblikket noen kommuniserer på deres premisser?" I begynnelsen av svaret ditt fikk jeg inntrykk av at du mener "ja", men så ble jeg litt mer usikker mot slutten der. Men det er kanskje ikke et "ja/nei"-spørsmål? Kanskje det er et "ja og nei og med forbehold om"-spørsmål? Nå har jeg i hvert fall forvirret meg selv. Et kurs står definitivt på listen over hva jeg skal gjøre før jeg evt. skal ha hest igjen når jeg blir frisk. For i likhet med Marianne A har jeg konkludert med at jeg overhodet ikke kan kroppsspråk. Hvis du hang med helt hit fortjener du en blomst. Jeg har en lei tendens til å skrive mye mer enn jeg egentlig trenger. Vibeke: Det høres logisk ut. Men tenkte på noe. Du skriver:
Ikke fordi den ikke vil samarbeide, men fordi den har blitt korrigert tidligere for nettopp dette.
Kan det også skje at en hest ikke vil samarbeide, hvis den for eksempel er blitt fysisk straffet stort sett hver gang den har prøvd å respondere med korrekt hestespråk? Kan det resultere i at den ser på mennesker som uforutsigbare og urettferdige, og at den mister all tillit til og respekt for mennesker? Eller vil dette være mer rettet mot den eller de som har behandlet den dårlig, og ikke mennesker generelt? Nå tror jeg at jeg spurte om noe annet enn det jeg egentlig hadde tenkt til å spørre om. Men det får holde for nå.



Mvh. Inga

Eliza mAro skrev:
Inga
Du har helt rett i dine antagelser

Hester som er mye korrigert, vil ikke svare på dette språket til å begynne med.
Om et menneske ble mishandlet hver gang det tok av det ringende telefonrøret, så vil man tilslutt slutte å løfte det av.....selv om man vet at man må for å få kontakt.
Men jeg tror det er få hester som er SÅ korrigerte? ihvertfall håper jeg de er i mindre tall.
Hester kan også være lært opp til på en positiv måte å overse sitt naturlige "instinkt" og heller svare på den måten de har erfart er mest nyttig for å oppnå goder.
Feks. om man lærer en hest å stå/stoppe når man selv drar seg selv bakover/fra den.
Men igjen, så "våkner" de fleste når de får den litt større avstanden til oss.
Jeg har vært på noen Ellen-kroppsspråk-helgkurs, og har ennå ikke opplevd en eneste hest som ikke har svart Ellen/deltagerne.
(Og dette er deltagernes egne hester....alle slags raser,kjønn,alder,bruksområder etc.).
Og ja, du har rett i at det er ja-nei-med forbehold greie


Som jeg også skrev tidligere, så er hestens fokus og agenda alfa omega.....en trygg hest som blir satt på verdens beste gress inngjerding.....og du kan snu,og veive mye uten å få svar...hehe...
Kommunisere= minst to stk som utveksler. Om feks. jeg ringer deg, du tar tlf sier hei...men så legger den ifra deg......så kan jeg prate så mye jeg vil...men det blir en monolog, og ikke kommunikasjon.

Nå balbler jeg fælt, håper du skjønte noe av det, om ikke så spør igjen. Svarer jeg noe galt, så regner jeg med at sensurdragen slår til

Inga og Radina skrev:
Tusen takk :)
Kjempefint svar.

Må tenke litt på dette med agenda. Har fått med meg at du leker mye med hestene og er opptatt av å motivere. At det ikke spiller noen rolle om du synes det er kjempegøy med laange skogsturer når ikke Loppa synes det. Så hvis man leser hesten godt nok og ser hva den trives best med, kan man øke muligheten for at det blir lett å få hestens fokus på (kort men kanskje særlig lang?) sikt. Så hvis man for eksempel kjøper en voksen hest som bare har erfart at mennesker maser om slitsomt arbeid. Da må man bruke fantasien og lete i hesten, slik at den kan få en ny innstilling til å tilbringe tid med oss. Hva annet enn magiske klømaskiner og løvetanndetektorer kan vi være for hesten? Vil det å være en leder for hesten komme i samme kategori som de to forrige pga tryggheten det kan generere, eller blir det noe annet? Også klikkertrening. Hvis man klarer å gjøre det riktig, blir det vel utrolig positivt og motiverende. Vil gjerne ha eksempler på hva mer man kan gjøre/være for å motivere!
For eksempel på en leietur i skogen, hvilke forskjellige ting kan man gjøre for at hesten skal ha
lyst til å være med i skogen igjen noen dager senere?

Mvh.
Inga

Eliza mAro skrev:
Inga, hjelpes her var det mye på en gang *ler* OT
Vet nesten ikke hvor jeg skal begynne

Senga kaller, men jeg skal komme med noen få svar før jeg kommer sterkere tilbake over helgen. Lederskap, er ikke det jeg tenker-bryr meg mest om. så lenge jeg har den siste prosenten i en evnt. diskusjon...så er jeg fornøyd. Vi har vel et 49-51% samarbeid.... Mitt fokus er å få hesten til å trives med å være med meg....og dernest til å trives med og ønske å utfør oppgavene jeg gir. som du skrev så betinger det at hesten får en stor del bestemelses rett, og blir tatt hensyn til.....selv om det går imot eiers ønsker. Klikkertrening er fantastisk...ikke mer å si om Loppa hadde aldri vært den hesten hun er idag uten. Når det gjelder "den hesten" i skogen, så ville jeg tenkt at det kommer ann på hvorfor den ikke liker mennesker? Først ville jeg tilbrakt MASSE helt uforpliktende tid sammen....ala sole seg i luftegården og lese bok sammen med den. Dernest hver gang jeg kom, så gjør vi noe digg...klø,børste,fore? Og ikke noe som den ellers assosierer med arbeid for menensker. Når man er så langt at man skal gå......så gå først korte turer....ala 5-10min, øv på å stoppe,stå,gå...legg på signaler og "klikk".... man får samvær og positiv trening....som gir en "lydig hest"? Øk turene sakte og pass på å ha ting man kan belønne underveis. Nå vil hesten tenke på mennesker som kule tusle-forings-venn automater (Regner med at hesten først er sjekket for vondter).
TheAnnKristin skrev:

En liten btw, må bare poengtere det Eliza sier:

Inga, dette virker på alle hester, i mine tanker virker det nesten bedre jo mer "vill" hesten er.

Helt riktig! Om man begynner å jobbe med hester som har vært "villhester", ala hester på Island som har levd ute i flokk hele livet uten å ha menneskelig kontakt annen enn at de ser menneskene nå og da, så merker man dette! Disse hestene er FANTASTISKE å jobbe med!

De er helt uberørte av mennesker fra før av, så er et helt blankt og hvitt ark - og de vil så gjerne samarbeide! Jeg blir like rørt hver gang over hvor mye de VIL, og hvor mye de gir deg uten at man egentlig fortjener det..
Men første gangen jeg kom borti en slik hest, var det litt sjokk, reaksjonene er så "store" for så små tegn, millimetersbevegelser, pusting, blunking, bare å tenke på det, sender tydelige signaler til disse uberørte hestene. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å prøve å lytte, lære og forstå, med mindre jeg ville bruke tvang, noe som ikke var noe alternativ for meg. Og jeg lærte!

Og det er derfor jeg foretrekker "villhester" ala de man får fra Island, de er helt uberørte, har aldri lært noen uvaner lignende, de er helt åpne for kommunikasjon og vil gjerne prøve! Samt har de en naturlig respekt for mennesker, siden de er godt oppdratt av andre hester og ikke har fått noen uvaner av feilaktig behandling/manglende oppdragelse. SELVFØLGELIG kan man få godt oppdratte og følsomme hester av tamme unghester, men ofte er de litt for dårlig oppdratt, slik jeg ser det, og noen har fått være for lite hest; og det føles ofte som om noe har "forsvunnet" i denne prossessen.

Men med villhester er det enda mer viktig hva man gjør i starten særlig, siden de er helt uberørte, en veldig negativ førsteopplevelse vil gjøre jobben mye vanskeligere enn med en "tamhest", men igjen så vil en positiv førsteopplevlse gjøre dem fantastisk positive og tillitsfulle. En annen ting er at man må ha en viss kontroll og forståelse for kroppsspråk, å "tvinge" hesten uten å lytte vil føre til at den kanskje gjør som du sier, men da forsvinner igjen det som er så fint med uberørte hester.
Humør fanger de ekstremt fort opp, nytter ikke å ljuge særlig for slike dyr, så temperament må til en viss grad kontrolleres.
Konsekventhet og følsomhet er også ekstremt viktig, men de VIL så gjerne prøve, og får man dem med, prøver de å gjøre omtrent alt for deg!


Og så lærer de EKSTREMT fort, på godt og vondt.

Inga og Radina skrev:
Eliza og AK
Tusen takk for lærerike og inspirerende innlegg begge to
Eliza (og alle andre): Kan man også bruke humøret mye for å få hesten mer med på ting? Hvis man er veldig begeistret og entusiastisk i tankene og kroppspråket, bobler over av energi forover, tror du dette kan hjelpe mye? Hva bør man i så fall bruke mest og minst av stemme, kroppspråk og tanker? Har ikke prøvd ut dette noe særlig med hester tidligere, for da tenkte jeg ikke på denne måten. Men jeg prøver å være veldig bevisst sinnsstemningen og energien min når jeg er rundt kattene mine, og også holdningene mine til dem. Den ene katten funker det på, den andre ikke. Den jeg har "kontakt med" fikk en lang periode et probiotoka som smakte så vondt at han brakk seg når jeg kom med skåla (har funnet en type som smaker godt nå). Likevel trengte jeg bare peke på skåla og oppmuntre og rose ham masse med stemmen, så drakk han det. I tillegg til å være veldig lystig i toneleiet, prøvde jeg også å bruke utelukkende positive ord og uttrykk som "tusen takk", "jippi", "hurra", "god jul" osv. Den andre har atferdsproblemer (som jobbes kontinuerlig med) som blant annet involverer mye stressing, og noen ganger får jeg nok kontakt til at han legger seg ned og lukker øynene av at jeg puster laangsomt og sukker som om jeg holder på å sovne. Jeg pleier også å lukke øynene selv og prøver å "sovne i kroppen", særlig hvis han ligger inntil meg. Tror du slik kommunikasjon kan fungere like bra på hester? Kanskje til og med bedre hvis man har dreisen på det, siden de er flokkdyr og kanskje mer disponert for å la seg påvirke av andre individer? Eller kanskje mindre, siden katter ofte har et annet type forhold til mennesker (uten at jeg klarer å konkretisere hva jeg mener) enn det hester har? AK: Dette er veldig spennende å høre om! Siden du skriver:
Jeg blir like rørt hver gang over hvor mye de VIL, og hvor mye de gir deg uten at man egentlig fortjener det..
Mener du at man får mer enn man egentlig fortjener fordi hesten forstår intensjonen bak kroppsspråket og handlingen vår? F.eks: Hvis man i løpet av en halvtime klarer å bruke kroppsspråket riktig 40 % av tiden, kunne det hende at hesten svarte oss som vi brukte det korrekt i 80 % av tiden? Hvis den på en måte merker at intensjonen i en viss handling fra vår side er at den skal komme mot oss, så kanskje den kommer mot oss selv om vi i realiteten ba om at den skulle gå sidelengs? Eller hvis vi gjør noe som kunne virke skremmende for den, kan det hende den ikke blir skremt hvis vi ikke mente å skremme? Eller var det kanskje noe helt annet du siktet til med det du skrev?
TheAnnKristin skrev:

Mener du at man får mer enn man egentlig fortjener fordi hesten forstår intensjonen bak kroppsspråket og handlingen vår?

Jepp! De prøver etter beste evne å forstå, og er utrolig gode til å oppfatte hva vi ønsker og mener, på godt og vondt. De forstår hvor klønete vi egentlig er i kroppspråket, og forsøker å tilpasse seg det vi sier, og ofte å hjelpe oss til å forstå det de sier. Husker ei jeg skulle prøve å hjelpe med det å "løslongere" hesten i rundpaddock, og hun strevde veldig, slik de fleste gjør i starten For langt fram, for mye press bak, for nær, feil retning, osv osv. Men man så tydelig at hesten begynte å se etter og prøve å tolke det han trodde hun ønsket, og etterhvert gjorde han det hun ønsket, selv om hun gjorde flere "feil" som egentlig betydde det motsatte av det hun ønsket, så prøvde hesten å forstå hva hun prøvde å si, og svarte etter det!
Slike reaksjoner varierer jo veldig fra hest til hest, hvor mye de klarer å tenke ut at de faktisk kan tolke, noen blir bare forvirret og man MÅ klare å få kroppsspråket sitt under en viss kontroll, men andre lærer å "tolke" og se forbi de grove feilene vi gjør, og blir ofte utrolig gode til å forstå hva vi mener, omtrent før vi er klar over hva vi mener selv
Og ellers gir de også oss mer enn vi fortjener, ved at de virkelig gir deg tillit hest fra starten av, om de ikke har noen negative erfaringer. Ikke alle hestene gjør dette, naturligvis, noen er veldig selvsikre og stoler mest på seg selv, osv osv, men hestene av "normal" rang og dominans følger deg gjerne med engang så lenge du spiller kortene dine riktig ved første møte. Veldig usikkre hester er som regel de første til å ville følge deg, de er som regel kjempeglade for at noen vil ta ansvar for dem, og den tilliten de er villige til å gi deg allerede fra starten, er utrolig. Vi hadde på langt nær vært så åpne for å prøve å stole noe en annen art vi ikke aner noe fra før av om! Veldig selvsikre hester, og de som er ganske så tamme, er faktisk(!) de som som regel er vanskeligst å få til å virkelig følge deg. De er såpass sikre at de følger deg så lenge de velger, men om det skulle være noe ubehagelig, så velger de oftere å stole på seg selv/andre hester enn deg. En hest som er "tam"/vant til mennesker og som har fått konsekvent behandling vil prøve å følge på samme måte som de uberørte, men som oftest er "tamme" hester behandlet slik at den har lært forskjellige ting om mennesker, og ofte foretrekker å stole på andre hester/seg selv, istedet for å gi all tillitt til de ustabile menneskene. Siden disse tamme hestene også som regel har fått sjansen til å ignorere/dominere/være frekke/osv mennesker, selv om det bare er med kroppsspråk som mennesket ikke har merket engang, så vil likevel disse hestene ha større tilbøyelighet til å teste deg. Uansett må man spille kortene sine riktig, men av min erfaring så er ofte "ville", helt utemte hester utrolig åpne for våre forslag og lederskap! De er svært følsomme og lærer fort. Siden de ikke har opplevd å ikke bli hørt, men både blir hørt og blir snakket til på "sin" måte, så gir de som regel det de kan, så lenge de får tid på seg! (ble bare rør, dette)