Ridning uten utstyr

Dette kurset er for dem som ønsker å ri hesten sin helt uten utstyr

Bilder fra testkurset i Moss 2016

Stacks Image 29924
Stacks Image 522
Stacks Image 520
Stacks Image 29918
Stacks Image 521
Stacks Image 33027
Stacks Image 33033
Kursinnhold
Kurset er lagt opp som enkeltleksjoner. Vi begynner med å se hestene bli ridd med utstyr på, og så tar vi av utstyret en del om gangen. Hestene blir ridd med halsring i overgangsfasen, før også denne taes av.
Hva må hesten og rytteren kunne på forhånd?
Hesten må være "innridd". Dette betyr ikke at den må være godt skolert, det viktigste er at hesten er vandt til at noen rir på den fra før og at den har lært grunnleggende signaler for stopp, skritt, trav og lar seg styre.

Rytteren må også være "innridd". Dette innebærer igjen ikke at man må være så høyt skolert, men at man har rideerfaring fra før og ikke er generelt redd for å sitte på hesten man har med.
Utstyr
Til å begynne med rir du hesten med det utstyret dere pleier å bruke, så dette må du ha med. Det spiller ingen rolle om dette er hodelag med bitt, kapsun eller bare en grime, så lenge du og hesten er komfortable med det. I tillegg bør du ha med en halsring (det går fint å knyte et tau om du ikke har noe annet).

Det er opp til hver og en om de vil ri med sal, barbakspad eller barbak. Dette avhenger av hva rytteren er komfortabel med og hva som er best for hesten. Begrepet uten utstyr henviser først og fremst til bruk at noe på hestens hode. Og, apropos noe på hodet; rytteren må ha hjelm.

Jeg anbefaler også at man har med godbiter og noe å ha de i når man rir. En liten lomme er vanligvis upraktisk, det beste er en liten mageveske.
Hvor langt kommer deltakerne?
Dette avhenger av så mange ting, ikke minst er det viktig at vi ikke går fortere fram enn hva rytteren føler seg klar for. For noen vil det bety at de beholder halsringen på hele helgen, mens andre vil kunne galoppere med hesten helt uten noe på den.

Dersom rytteren ikke føler seg klar til å ta av alt utstyret i løpet av helgen er ikke det så farlig. De vil likevel ha kommet et godt stykke på vei og vil vite hva de skal gjøre for å trene videre når de er hjemme igjen med hesten. Ofte er det lettere å gjøre dette med hesten på hjemmebane der både rytteren og hesten føler seg tryggest.
Her er noen filmklipp av deltakerne på testkurset i Ridning uten utstyr som ble holdt i Moss, våren 2016.