Hva filmen handler om

"Motivere din hest! Positiv og naturlig innlæring" er tittelen på filmen. Og det er også det den handler om. Treningen er basert på at man bruker en naturlig kommunikasjon; kroppsspråk, med hestene for å forklare for dem hva det er vi mener. I tillegg brukes belønninger for å motivere dem til å ville samarbeide. Denne kombinasjonen gjør at hestene liker å jobbe og dette gjør selvsagt at innlæringen går både raskt og enkelt. Dessuten er det morsomt både for folk og dyr!

Denne treningen krever ikke at man er noen form for hestevisker, eller at man har noe "talent". Det som kreves er et åpent sinn, en vilje til å lære, og vilje til å ta den tiden som kreves. Kanskje mest av alt er nøkkelen til suksess en ekte kjærlighet til hester. 

Vi benytter oss av mat belønninger * i filmen, og dette fungerer godt når det blir gjort på riktig måte. Dette blir også forklart i filmen.  Det er imidlertid ikke nødvendig å bruke mat som belønning for å oppnå resultater som de du ser i filmen, det viktigste er at du må finne en måte som forteller hesten at den gjør det riktige i det øyeblikket den gjør det, og først og fremst… 

La det aldri være noen tvil i hesten om at du virkelig er glad i den. At du virkelig setter pris på alt den gjør for deg. At du liker den UANSETT, selv når den gjør feil! 

I filmen viser vi ulike hester på ulike stadier. Dere får se når vi lærer Bargain, en tre år gammel hoppe, til å fatte galopp på stemmekommando, og så deretter når dette blir overført til ridning. Filmen viser hva som virkelig skjer, dette er ikke hester som allerede kan oppgaven, du vil se selve innlæringen. 

Du vil også få se Princess, en annen treårig hoppe, som ikke har lært å laste. Denne hesten vil du se hele treningsprosessen som skal til for på en enkel og sikker måte lære hester å laste. Dette er ikke en metode som er ment å gi raske resultater; derimot blir resultatene varige.

En hest som resten av sitt liv laster inn og ut på en trygg og rolig måte. En annen hest i filmen er Spanky, en 5 åring fullblods vallak som lærer å galoppere løs i en svært liten volte.

Poenget er imidlertid ikke hvilke ting vi lærer hestene i filmen. Det er kommunikasjonen og metoden som vi bruker, og de er akkurat de samme enten det er galopp fatning, liten volte eller lasting! 

Denne filmen viser deg hvordan du kan få et godt forhold til hesten din. Dette oppnåes ved at du lærer deg å bruke hestens språk og signaler til å forstå hesten din og også hvordan du selv skal gjøre deg forstått.

Ellen bruker et belønningssystem, vanligvis kalt for klikkertrening, når hun skal lære hestene nye ting. Denne måten å trene på gjør at hestene blir svært oppmerksomme og motiverte til å lære. Mange problemer som for eksempel at hesten ikke kan fanges, stanses, eller lastes forsvinner ofte av seg selv.

Filmen retter seg til alle typer hester og hestefolk, uansett om de trener dressur, sprang, kjøring, western eller bruker hesten mest som turhest. Ved å etablere et godt forhold til hesten din kan du få den til å gjøre det du ønsker, og gjøre det med glede! Belønningssystemet Ellen bruker i treningen kalles for klikkertrening. (Se på artikkelsidene for mer informasjon om hva klikkertrening går ut på.)
Her kan du se noen klipp fra filmen
Bloopers :)