Forumdiskusjon;
Anne Lise forteller om oppbindingstreningen vi gjorde.

I det første klippet på denne siden viser Ellen hvordan hun trener en hest til å stå bundet.

Filmklipp fra treningsleiren; Oppbinding

Ellen skrev:
Her er et par klipp til fra treningsleiren. Jeg lovet å vise klipp av hvordan vi trener hester på oppbinding her på gården, og her er de. Anne Lise, som startet tråden om oppbindning her for lenge siden, fikk jobbe med Torina (1 år gammel hoppe. Har blitt trent på dette før, men ikke så veldig mye. Det viktige her var å vise framgangsmetoden vår). Hun har også lovet å forklare hva som skjer dersom noen lurer på noe

I dette neste klippet trener Anne Lise med Torina.

Marie og Bestas skrev:
Jeg tror jeg skjønte opplegget - men ønsker meg gjerne en skriflig forklaring i tillegg hvis mulig.. (haster ikke altså) ..men jeg fikk ikke med meg alt som ble sagt og tror det kunne hjulpet meg til å forstå treningen bedre

Marianne A skrev:
Tusen takk Ellen ! Det var helt GENIALT !!!!
Du snur problemstillingen på hodet, fokus på å gå frem, i stedetfor det "vanlige" fokus på å IKKE gå bakover. Nå lærte jeg mye, denne film"kanalen" er bare helt super !
Jeg skal rett ut å trene, for kandidat har jeg jo

Mvh. Marianne

Monikas Ray skrev:
Så utrolig smart! Dette var veldig lærerikt! Takker og bukker for at disse videoene ble lagt ut!

Vibeke og Tindra skrev:
Kjempe flink du!
Timingen din var helt utrolig bra her, moro å se og lære .

Lena Wall skrev:
Anne Lise!
Vad duktig du är!
Och lilla Torina är en alldeles strålande uppbindningskanidat!

Jag väntar spänt på lite mer förklaring!
Lena

Anne Lise forklarer:

På klippene ovenfor viser vi hvordan man kan lære en hest å stå bundet, på en enkel og positiv måte.

Det er to forutsetninger for å kunne begynne på denne treningen;
1. Hesten må være godt leietrent. Det vil si at hesten lett kan leies frem, tilbake og til siden uten at den stritter imot, eller man trenger å dra i tauet. Hvis hesten ikke er godt leietrent kan den stritte imot, og treningen vil virke mot sin hensikt.
2. Hesten må tåle at tauet berører hele kroppen. Dette i tilfelle det skulle oppstå en situasjon der man kløner det til. Hvis hesten da ikke er vant til tau som berører den forskjellige steder, kan den bli redd og man kan få en farlig situasjon, eller mye mer å jobbe med i ettertid:-)

På det første filmklippet "sjekker" Ellen at hesten er godt leietrent og kan gi etter og vike for press, samt at hun kan vike for press med rundt og bak seg. Hvis dere ser litt senere på videoen med Ellen og Torina, så får de bruk for dette når tauet er gjennom kroken, og Torina står med bankenden mot veggen og kroken. Dersom Torina ikke hadde vært trent på disse tingene fra før, kunne hun gått mot tauet og surret seg ordentelig fast.
Til å begynne med sjekker Ellen at Torina ikke er redd for lyden av kroken som slår mot veggen, tauet som rister etc, slik at man får en så positiv trening som mulig og unngår farlige situasjoner. I starten av treningen går Ellen sammen med Torina fremover, men det er presset i tauet (Ellen drar forsiktig) som gjør at hun går frem, og når hun gjør det belønnes dette i startfasen., fordi vi vil at når hesten kjenner at det strammer, så skal den ta et skritt FREM, og ikke stå og stritte imot (hvilket er hestens naturlige reaksjon). Etterhvert ser dere at Ellen ikke belønner for at hesten går frem sammen med henne, fordi det vi vil oppnå er at hesten følger trykket, ikke oss. Torina får da kun belønning når hun går frem mot kroken. De trener litt på å gå frem og tilbake mot kroken, for at dette skal sitte til senere.

På det andre filmklippet har jeg tatt over, og vi fortsetter å trene på å gå litt frem og tilbake. Jeg kløner veldig med tauet til å begynne med (tauet er så slakt at Torina kunne tråkket over det), man bør altså ikke kløne fullt så mye, men litt kløning er bare bra:-) Torina er vant til tau forskjellige steder, så det byr ikke på problemer at tauet nesten berører frembeina hennes. Jeg belønner til å begynne med når hun går fremover mot kroken, samtidig som jeg øker min avstand til henne gradvis, slik at hun må gå "alene". Etterhvert øker vi vanskelighetsgraden ved at jeg står et stykke unna og ber henne gå frem, hun gjør det, får ros. Når det er ok, øker vi vanskelighetsgraden enda litt til, slik at hun ikke får belønning før hun står rolig et par sekunder. Jeg ser da til å begynne med etter det øyeblikket der Torina sier "ja, greit, pust ut" og da belønner jeg. Det er ett tidspunkt der hun står veldig urolig, der ser man dette veldig tydelig. Jeg har da gått videre fra å belønne å gå mot kroken, til å kreve bittelitt mer. Det er ganske tydelig der når hun sier "ja, greit", og da venter jeg bittelitt før jeg roser. Det er også viktig å ikke belønne hesten for fokus på deg, det er absolutt ikke det som er poenget her. Jeg vet ikke om man ser det så godt på filmklippet, men noen sekunder før hun fikk den "ja, greit"- holdningen fokuserte hun på meg samtidig som hun gikk mot kroken, og det belønnet jeg altså ikke.

Etterhvert går vi over til å binde henne "helt fast", tauet har trykknapper som ikke løsner altfor lett, men likevel lett nok hvis man må. Dere ser at jeg måtte teste det, Ellen holder da stramt i tauet samtidig som jeg rykker min side mot meg, og da løsner det. Dette er i tilfelle hesten får panikk, da slipper man at hesten kommer løs og man ødelegger mye av treningen man har gjort. Trykknappen løser ikke ut uten at tauet er stramt på begge sider (hest og menneske strammer samtidig). Dere ser nå at Torina er litt mer utålmodig. Her belønner jeg (igjen) et par ganger når hun får ja, greit - holdningen, men øker gradvis tiden hun må stå stille før hun får belønningen, samtidig som min avstand til henne øker. Jeg tror det var litt senere i denne fasen også (det som skjedde etter denne filmsnutten?) at jeg begynte å gå litt frem og tilbake og rusle rundt (fortsatt med tauet i hånda for å kunne løse ut i tilfelle det skulle skje noe), og etterhvert stod og hoppet litt opp og ned etc for å venne henne til at det kan skje litt rundt henne selv om hun står bundet. Det ble jo kjedelig for meg også å bare stå der, må vite:-)

Dette var ikke lett å forklare, altså! Det er sikkert noen ting jeg har glemt, og jeg håper de andre på kurset samt Ellen påpeker dette:-) Jeg har det med å utelate ting som for meg i min tankerekke er en selvfølge, og det er ikke alltid en fordel når man skal forklare noe slik at andre skjønner det.

Theannkristin skrev:
Var veldig lurt med det å lære hestene å snu seg for tauet slik når de "snur seg mot det". Er ikke så kjekt når de snur seg rundt når de står bundet og klarer å "knyte" seg selv fast når de går imot tauet Menne, hva slags klikkersignal skal mannfolka bruke?