Ridning uten utstyr

Dette kurset er for dem som ønsker å ri hesten sin helt uten utstyr

Bilder fra testkurset i Moss 2016

Stacks Image 29924
Stacks Image 522
Stacks Image 520
Stacks Image 29918
Stacks Image 521
Stacks Image 33027
Stacks Image 33033
Kursopplegget
Dette kurset holdes nå som enkeltleksjoner der eierne selv jobber med sin egen hest. Siden det bare er plass til maks 8 hester, så gjelder det å være tidlig ute om man vil delta med sin egen hest.

For dem som ikke får med seg hest er det likevel mye å lære av å se på disse kursene, Ellen bruker mikrofon og forklarer for all som er der, ikke bare til hesteeierne.

Hver hest får en leksjon om dagen i tillegg til at deltakerne må være til stede under hele kurset slik at de ser hverandres leksjoner.

Hvor lenge hver leksjon varer vil variere utifra hva som fungerer best for hver enkelt ekvipasje, det er satt av nok tid til hver hest slik at man kan holde på så lenge det er positivt for hest og eier... og lenger enn det skal man jo ikke holde på!

3 dager
Kurset begynner vanligvis på fredag ettermiddag. På denne dagen er leksjonene korte. Denne dagen er viktig for hvordan hestene fungerer resten av helgen; hestene får en mulighet til å bli litt kjent med stedet og Ellen får en oversikt over hver ekvipasje og kan planlegge treningen for helgen.

Dersom noen av deltakerne ikke har mulighet til å komme på fredagen så tidlig som kurset starter, begynner deres leksjon litt senere. Det viktigste på denne dagen er at hestene får en mulighet til å bli litt kjent med stedet før helgen, i tillegg til at de slipper å reise til kurset på lørdags morgen.

Lørdag og søndag er leksjonene lenger, de varer fra en halvtime til over en time, avhengig av hesten og eieren og hva som skjer. Her vil det også legges opp til enkelte deltakerøvelser der alle, inklusive tilskuerne, får en oppgave de skal gjøre.
Kursinnhold
Vi begynner med å se hestene bli ridd med utstyr på, og så tar vi av utstyret en del om gangen. Hestene blir ridd med halsring i overgangsfasen, før også denne taes av.
Hva må hesten og rytteren kunne på forhånd?
Hesten må være "innridd". Dette betyr ikke at den må være godt skolert, det viktigste er at hesten er vandt til at noen rir på den fra før og at den har lært grunnleggende signaler for stopp, skritt, trav og lar seg styre.

Rytteren må også være "innridd". Dette innebærer igjen ikke at man må være så høyt skolert, men at man har rideerfaring fra før og ikke er generelt redd for å sitte på hesten man har med.
Utstyr
Til å begynne med rir du hesten med det utstyret dere pleier å bruke, så dette må du ha med. Det spiller ingen rolle om dette er hodelag med bitt, kapsun eller bare en grime, så lenge du og hesten er komfortable med det. I tillegg bør du ha med en halsring (det går fint å knyte et tau om du ikke har noe annet).

Det er opp til hver og en om de vil ri med sal, barbakspad eller barbak. Dette avhenger av hva rytteren er komfortabel med og hva som er best for hesten. Begrepet uten utstyr henviser først og fremst til bruk at noe på hestens hode. Og, apropos noe på hodet; rytteren må ha hjelm.

Jeg anbefaler også at man har med godbiter og noe å ha de i når man rir. En liten lomme er vanligvis upraktisk, det beste er en liten mageveske.
Hvor langt kommer deltakerne?
Dette avhenger av så mange ting, ikke minst er det viktig at vi ikke går fortere fram enn hva rytteren føler seg klar for. For noen vil det bety at de beholder halsringen på hele helgen, mens andre vil kunne galoppere med hesten helt uten noe på den.

Dersom rytteren ikke føler seg klar til å ta av alt utstyret i løpet av helgen er ikke det så farlig. De vil likevel ha kommet et godt stykke på vei og vil vite hva de skal gjøre for å trene videre når de er hjemme igjen med hesten. Ofte er det lettere å gjøre dette med hesten på hjemmebane der både rytteren og hesten føler seg tryggest.
Her er noen filmklipp av deltakerne på testkurset i Ridning uten utstyr som ble holdt i Moss, våren 2016.